Valea Sighiștelului

      Principala atracție turistică de pe teritoriul comunei Cîmpani este traseul turistic de pe valea Sighiștelului.Valea Sighiștelului este o arie protejată de interes național declarată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, aceasta se suprapune ariei de protecție specială aviafaunistică – Munții Apuseni – Vlădeasa. Se întinde pe o suprafață de 412,60 hectare și este inclusă în Parcul Natural Apuseni.

Valea_Sighistelului

      Valea Sighiștelului reprezintă cursul superior al râului omonim împreună cu zonele ce mărginesc valea; cu sectoare de cheiuri, canioane abrupte, peșteri și formațiuni carstice de suprafață. Aria naturală adăpostește și protejează o gamă diversă de floră și faună specifică Apusenilor.

11009214_530293713778578_9005680986603348410_n

      Deși nu măsoară decât 9 km, mai mult de jumătate din aceștia îi străbate printre pereți verticali care transformă sectorul său superior într-un canion.

      Canionul reprezintă arealul cu cel mai mare potențial de endocartificare din țară, deoarece oferă cea mai mare densitate de cavități naturale din România, prin existența a peste 200 de peșteri pe o suprafață de aproximativ 10 km2.

       Cheile superioare ale Văii Sighiștelului se întind pe o lungime de 350-400 m. Pentru aceasta se urmează firul văii în amonte, pe lângă grohotișul prin care se strecoară un firicel de apă. La circa 80 de m de grohotiș, valea își schimbă total aspectul, pereții devenind verticali. Se pătrunde într-un canion sălbatic, uneori numai de 2 m lățime, cu pereți surplombați ce dau impresia unui tunel lung de câteva sute de metri

       Valea se termină brusc cu o săritoare verticală de 7 m, la baza ei aflându-se un lac cu apă permanentă.  În perioada cu averse se formează aici o cascadă puternică. Deasupra săritorii se întrezărește Canionul Sighiștelului, lat doar de 1 m, însă inaccesibil.